Ihmiskunnan oppiessa kirjoittamaan ja kommunikoimaan kirjallisesti ovat silloin ilmestyneet myös huijausviestit. Nyt tekoälyn kehittymisen myötä tekoälyhuijaus on noussut merkittäväksi osaksi tätäkin toimintaa

Ennen Internetin maailmaa lähetettiin fyysisiä postitse lähetettäviä kirjeitä, jossa kerrottiin vastaanottajan saaneen ison perinnön tai voittaneen suuren summan rahaa. Saadakseen piti maksaa jotain kuluja saadakseen kerrotun asian ja kirjeen lähettänyt henkilö eli huijari katosi tietämättömiin.

Sähköpostin yleistyessä huijauskirjeet eli -viestit siirtyivät myös sähköpostiin, joita lähetettiin massapostina. Pyydettiin lähettämään rahaa esim. Nigerian prinsseille, mutta tunnistettavuus alkuun oli helppoa. Niissä oli huonoa suomen kieltä ja puolet samasta viestistä oli ulkomaalaisella kielellä.

Nyt tekoäly voi luoda esimerkiksi pankkien, poliisien ja lakimiesten väärennettyjä linkkipyyntöjä, jossa on tarkoitus saada vastaanottaja klikkaamaan tiettyä linkkiä. Facebookissa näitä on tullut myös levitykseen sekä Instragramissa.
Huijausviesti on eri asia kuin roskapostiviesti. Katso lisää Ylen tekemä Digitreenit: Näin karsit roskaportia ja estät spämmin leviämisen https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/03/digitreenit-25-nain-karsit-roskapostia

Huhtikuussa 2023 on Suomen poliisin nimissä lähetetty huijaussähköposteja. Ehkä sinäkin olet saattanut törmätä sellaiseen. Lisätietoa tässä oikeassa linkissä, joka vie poliisin ilmoitussivulle https://poliisi.fi/-/poliisin-nimissa-on-jalleen-lahetetty-huijaussahkoposteja-nain-tunnistat-huijausviestin

SEO linkbuilding tekoälyhuijaus

Wepardi törmäsi keväällä uuteen mielenikiintoiseen huijaukseen, jonka tavoitteena oli tehdä SEO-linkbuildingiä. Sähköpostissa uhkailtiin kansainvälisellä oikeudella kuvapankkikuvaan liittyen, jos kohdeyritys ei lisää yrityksen linkkiä kuvaan. Kyseisen toiminnan tarkoitus on kasvattaa backlinkkien määrää, joka parantaa Authority Scorea Google silmissä. Kirjeessä oli valittu jokin kuvapankeista löytyvä kuva ja siinä väitettiin kuvan olevan tavaramerkin suojaama. Vahvistaakseen huijauksen uskottavuutta sähköpostissa oli DMCA-oikeudellisen pyyntö. Tällainen oli liikkeellä vuonna 2022. Jos haluat käydä lukemassa (englanninkielisen) artikkelin löydät sen https://searchengineland.com/beware-of-fake-dmca-link-requests-by-ai-generated-lawyers-383811

On ensisijaisen tärkeää olla tarkkaavainen, mitä linkkejä sekä viestejä avaa. Myös liitetiedostojen kanssa tulee olla varovainen. Huomioiden kaikki edellä mainitut asiat on hyvä ottaa rutiiniksi laitteiden haittaohjelmien tarkastus vaikka joka viikko silloin, kun et sitä tarvitse. Huijausviesteiltä se ei pidä sinua erossa, mutta auttanee puhdistautumaan sinne ilmestyneistä pöpöistä ja haittaohjelmista.

Mikäli olet törmännyt mielenkiintoiseen huijaukseen, kerro siitä kommenteissa tai laita meille viestiä täällä.