Domain, eli verkkotunnus, tarkoittaa yksilöllistä osoitettasi verkossa. Domainin valinta onkin ensimmäinen askel verkkosivujen luomisessa, sillä ilman verkkotunnusta kävijät eivät löydä sivujasi. Domain kannattaa valita huolella, sillä se kertoo sivuston vierailijoille paljon brändistäsi.

Domain on edullinen ja tarpeellinen hankinta vähintäänkin jokaiselle yritystoimintaa harjoittavalle. Yritys, jolla ei ole omaa verkkotunnusta, hukkuu asiakkailta, eikä tunnuksen puuttuminen herätä luottamusta. Luottaisitko itse yritykseen, jolla ei ole verkkosivuja tai jonka sivut löytyvät hämäräperäisestä osoitteesta? Sähköposti kannattaa luoda samalla verkkotunnuksella, jotta asiakkaan ei tarvitse ihmetellä gmail-päätteestä saapuvia viestejä.

Millainen on hyvä domain?

Domainia on hyvä harkita mahdollisuuksien mukaan jo siinä vaiheessa, kun yritystä ollaan perustamassa. Varmista, että haluamasi domain on vapaana ja rekisteröi se itsellesi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. On kurjaa, jos oman yrityksen nimeä kantava verkkotunnus ohjaakin asiakkaat muualle.

Verkkotunnuksen ei toki aina tarvitse olla sama kuin yrityksen nimi. Jos oma nimi on kovin pitkä tai vaikea tavattava, voi ytimekkäämpi tunnus jäädä paremmin asiakkaiden mieleen. Mikäli nimi sisältää ääkkösiä, tulisi verkkotunnukseksi yleisesti ottaen valita versio ilman ääkkösiä.

Miten valita oikea domainpääte?

Myös verkkotunnuksen loppuosan valinta voi tuottaa päänvaivaa. Domainpääte on tärkeä niin sivun kävijöiden kuin hakukoneiden takia. .com on ehdottomasti tunnetuin ja suosituin pääte. Se toimii erityisesti silloin, kun sivustolla halutaan tavoittaa kansainvälinen yleisö. Se on myös takuuturvallinen valinta, jos valinnanvaikeus käy ylivoimaiseksi.

.com ei silti ole suinkaan ainoa vaihtoehto. Riippuen siitä, millaista toimintaa sivustolla harjoitetaan, .org- tai .info-pääte voi olla joissakin tapauksissa .comia parempi valinta. Maakohtaiset verkkotunnukset ovat myös erittäin suosittuja ja syystä. Suomalainen .fi-pääte kertoo kävijälle heti, että kyseessä on kotimainen toimija. Lisäksi markkinoilta löytyy lähes rajattomasti erilaisia verkkotunnuspäätteitä. Muhin tunnuksiin voit tutustua täällä. Mikäli sinua kiinnostaa eksoottisempi pääte, ole rohkeasti yhteydessä meihin ja varataan se!

Viime aikoina tarjolle on tullut paljon uusia domainpäätteitä. Myös niiden joukosta saattaa löytyä mielenkiintoinen vaihtoehto, joka tukee parhaiten juuri omien verkkosivujen tarkoitusperiä.

Turvaa selustasi

Hyvä verkkotunnus määräytyy loppukädessä omien mieltymysten mukaan. Joskus valinta voi tosin olla helppo jo siitä syystä, että jokin toinen domain on jo varattu. Yrityksen onkin turvallisinta rekisteröidä domain useammalla eri päätteellä. Näin ehkäistään riski, että asiakkaat eksyvät väärään osoitteeseen. Kaikkia mahdollisia domainpäätteitä ei ole tarpeen kahmia, vaan yleisimmät päätteet, kuten .com ja .fi, yleensä riittävät. Jokaisen domainin voi ohjata samoille verkkosivuille.

Vapaita domaineja pääset tutkimaan täällä!

 • Domainparkki

  Verkkotunnus – fi, se, ee, ym / vuosi

  20,97  + alv 24 %
 • Domainparkki

  Verkkotunnus – com, net, eu, ym / vuosi

  12,97  + alv 24 %
 • Weebly kotisivukone

  Weebly kotisivukone

  18,15  + alv 24 %